 |
forum KMC Log - Dragomer forum mladinskega centra
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Kozi 2012 besed/sec

Pridružen/-a: 28.12. 2006, 23:16 Prispevkov: 1619
|
Objavljeno: 23 Okt 2008 07:40 Naslov sporočila: |
|
|
basko...kolk cajta si pa drekal tole glino
Še dobro, da je Bill Gates naredil Ctrl+c Ctrl+v opcijo..  _________________ V kožuščku hudobnega fanta stopiclja mizar. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
IRA Lloyd 2012 besed/sec

Pridružen/-a: 08.01. 2007, 20:21 Prispevkov: 858 Kraj: Dragomer?
|
Objavljeno: 28 Okt 2008 08:16 Naslov sporočila: |
|
|
No no no!
K oz I, kaj želiš s tem povedati? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Kozi 2012 besed/sec

Pridružen/-a: 28.12. 2006, 23:16 Prispevkov: 1619
|
Objavljeno: 28 Okt 2008 12:32 Naslov sporočila: |
|
|
Stavit bi šel, da ni nihče prebral tistega članka....Tudi avtor ne, da bi odpravil slovnične napake...
vdih, izdih, vdih...
Kaj kaj??
Ti bot _________________ V kožuščku hudobnega fanta stopiclja mizar. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
IRA Lloyd 2012 besed/sec

Pridružen/-a: 08.01. 2007, 20:21 Prispevkov: 858 Kraj: Dragomer?
|
Objavljeno: 03 Nov 2008 16:20 Naslov sporočila: |
|
|
POPROVA META
Mentha piperita
OPIS
Je križanec med vodno meto in klasato meto. Spada v družino ustnatic (Lamiaceae). To je večletna zelnata klasasta rastlina, visoka tudi do 1 m. Ima štirirobo steblo, ki je lahko zeleno do temno rdečkasto. Listi so kratkopecljati, jajčaste oblike, njihov rob je neenakomerno napiljen, so rdeče vijoličaste barve in stojijo nasprotno. Cvetovi so škrlatno vijoličasti in tvorijo kijasto socvetje. Cveti od junija do avgusta. Ima karakterističen aromatičen vonj in okus po mentolu. Meta pri nas raste večinoma kultivirana in na vrtovih.
ZANIMIVOSTI
Že v drugi polovici 19. stoletja so jo pridelovali kot industrijsko rastlino. Danes so največje pridelovalke ZDA, Anglija, Nemčija in nekatere vzhodnoevropske države. Iz nje destilirajo eterično olje, ki ga uporabljajo v zdravilne namene, v kozmetični in živilski industriji.
Je zelo dobra medonosna rastlina.
Eterično olje poprove mete je zelo uporabno tudi v aromaterapiji. V obliki inhalacij pomirja vnetja dihalnih poti, povečuje zbranost pri delu in olajša dihanje. Eterično olje zmanjšuje znamenja potovalne bolezni, poleg tega je zelo cenjeno za sprostilne masaže. Dodajajo ga vodi za polivanje v savnah ter kopelim in prelivom za spiranje rok in nog.
Za izboljšanje prebave priporočajo 20 minut pred jedjo 3 kapljice metinega olja na žlico medu.
Pomembna je tudi kot rastlina v biodinamičnem vrtnarjenju. Kot soseda zelju odvrača kapusovega belina in pripomore k boljšemu pridelku paradižnika, solate in korenja. Je pa slaba soseda kamilici. Rastlina je odvračalo za mravlje, uši, miši in druge glodavce ter molje, gosenice, listne uši in muhe.
UPORABNI DELI
V različne namene uporabljamo sveže ali posušene lističe. Nabiramo jih julija in avgusta v lepem vremenu, tik pred cvetenjem ali v začetku cvetenja. Pri sušenju pazimo, da rastlin ne poškodujemo s stiskanjem ali pogostim prestavljanjem.
NAČIN UPORABE
*
nje glavna zdravilna vrednost je v zmožnosti lajšanja vetrov, napenjanja, napihnjenosti in kolik; poveča izločanje prebavnih sokov ter žolča in sprošča mišice v črevesju; pomirja razdražljiv želodec, pomaga pri driski in spastičnem debelem črevesu,
*
blaži bolečino in zmanjša občutljivost, zato je lahko v pomoč pri glavobolu in migreni,
*
pomirja razdražljiv želodec; omili slabost, tudi potovalno,
*
v olju je veliko mentola; če ga razredčimo, ga lahko uporabljamo za inhaliranje in kot mazilo za vnetja prsnega koša, pomaga pa tudi pri zamašenem nosu,
*
spodbuja potenje in tako pomaga uravnavati telesno temperaturo, če imamo povišano;
*
OPOZORILO!
Poprove mete ne smemo dajati otrokom, mlajšim od pet let. Esencialno olje smemo zaužiti samo pod strokovnim nadzorom; ni primerno za otroke, mlajše od 12 let.
*
v KULINARIKI: v slovenski kuhinji jo uporabljamo v poticah in drugem pecivu, redkeje pa kot dodatek jedem. Drugod jo svežo pogosto dajejo v juho, omake, skuto, želeje in jajčne jedi. Iz nje pripravljajo tople in hladne napitke. Je tudi rastlina za odišavljenje kisa in žganja.
PRAKTIČNI KOTIČEK
Jogurtovo pecivo z meto
Potrebujemo:
1 lonček jogurta
2 jajci
1 jogurtov kozarček sladkorja
½ jogurtovega kozarčka olja
½ jogurtovega kozarčka moke
1 pecilni prašek in 1 vanilijev sladkor
Priprava:
Vse sestavine penasto enakomerno zmešamo, dodamo žlico ali dve drobno sesekljane sveže mete in prelijemo na namazen pekač. Pri 180°C pečemo približno 30 minut. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
styleshaker kunilingus diafragmus

Pridružen/-a: 09.06. 2008, 07:20 Prispevkov: 209
|
Objavljeno: 09 Nov 2008 16:10 Naslov sporočila: |
|
|
Tjen pivo
sestavine:
- 1.5€
- par čikov (marbolo lajt)
- vžigalnik (lahko tudi šibice)
- polno škatlo čikov v avtu
- enga k te na konc dam odpele
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
styleshaker kunilingus diafragmus

Pridružen/-a: 09.06. 2008, 07:20 Prispevkov: 209
|
Objavljeno: 23 Nov 2008 11:49 Naslov sporočila: |
|
|
Torta Nutella
Sestavine:
Testo:
6 jajc
12 dag sladkorja
18 dag moke
1 pecilni prašek
1 vanilijev sladkor
4-5 žlic Nutelle
Nadev:
0,5 l sladke smetane
5 žlic Nutelle
Preliv:
2 dcl vode
5 žlic sladkorja
Postopek:
Jajca ločimo. Rumenjake in polovico sladkorja penasto vmešamo. Beljake z drugo polovico sladkorja stolčemo v trd sneg. V rumenjake vmešamo nutello, dodamo 1/3 snega in postopoma presejano moko zmešano s pecilnim praškom; nato dodamo preostali sneg in narahlo premešamo vse skupaj.
Pečemo pri 180 stopinjah približno pol ure.
Ko je torta pečena in ohlajena, jo razrežemo na 3 plasti.
Stolčemo stepeno smetano in dodamo nutello.
V lončku zavremo vodo, kateri smo dodali sladkor, nato jo ohladimo in z njo navlažimo vsako plast torte posebej.
Vsako plast torte namažemo z 1/3 kreme
(zadnja tretjina je za premaz torte po vrhu).
Jst osebno še nisem naredu tele torte, premočrtno je tud nisem jedu nikol. Upam pa, da nekoč v bližnji prihodnosti me hoče zanimat, če mi jo bo IRA speku?
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|